torek, 8. maj 2018

TAKO SE NE DELA

prejmi obvestilo ob naslednji objavi

V tem blogu bom prišel do bistva tega kaj me je sploh napeljalo do analitike spletne scene iz podelitve Žarometa. Ne vem če me kaj moti bolj, kot to da nekdo izkorišča svojo pozicijo za diskreditacijo drugega. Nič nimam proti, če nekdo dela napake, napake so sestavni del dela in vsi jih počnemo. Zastopamo napačna stališča, uporabimo napačne pristope, nastopamo ostro in nas zanese v napačno smer. Vse to lahko toleriram, ker je sestavni del dela, nikakor pa ne izkoriščanje lastne pozicije za nadvlado nad nekom drugim, vsekakor ne tako kot je to naredil Denis Avdič.


Takšen pristop se mi ne zdi sprejemljiv nikjer, ne bi ga toleriral na podcastu, ki omogoča več maneverskega prostora osebnih stališč, vsekakor pa je popolnoma neprimeren za entiteto kot je RADIO 1. S takšnim pristopom je po mojem mnenju Denis Avdič prestopil vse meje moderiranja na radiju in bi pričakoval konkretno sankcioniranje njegovega početja, tako javnosti, kot stroke.
Ob tem se spomnim na primer z Zlatkom Zahovičem, ki je na neprimeren način komuniciral z novinarjem. Brez pomisleka, izjava neprimerna, ampak takrat se je oglasila celotna novinarska srenja, ki je zahtevala njegov suspenz, debatirala o neprimernosti in ogrožanju novinarske varnosti in svobode. 
Ali je to tista svoboda izražanja?
Ne in ne sme biti.


Če sem lahko v prejšnjih objavah ob debatiranju o dogajanju vključeval sprožilce, ki prožijo publiciteto, jih tukaj ne morem, ker jih ni. Gre samo za izrabljanje svoje moči in izkoriščanje lastne pozicije. Najbolj žalostno od vsega je, da je njegova publiciteta v veliki meri odvisna od Denise Dame in da bi jaz brez njega o njej vedel 80% manj, torej nič. Ciril Komotar se je na izbruh Denise Dame odzval s tem da razmišlja na tretjo žogo in ne prvo. Uporabna misel, ampak ne za tistega, ki se vključuje v napad brez žoge. V tem kontekstu sta ostala samo dvakrat Denis, en nižje od drugega. 

Prepričan sem, da je s takšnim pristopom Denis Avdič naredil več škode svobodi novinarskega izražanja, kot Zlatko Zahovič s svojo izjavo, več, kot vmešavanje centrov moči v novinarsko delo in takšnega početja ne bi smeli tolerirat, predvsem ne novinarji.

Na tej povezavi si lahko preberete celotno dogajanje okoli Žarometa, skozi analitiko Denise Dame in Komotar Minute.

Ni komentarjev:

Objavite komentar