sreda, 5. april 2017

ZAKAJ UVELJAVITI UTD?

V družbi velja precej zmedeno mnenje o uveljavljanju UTD ali univerzalnega temeljnega dohodka, zato sem eno predhododnjih objav namenil temu KAJ JE UTD v kateri sem tudi nakazal enega izmed razlogov zakaj je smiselno razmišljati v tej smeri za prihodnost, danes pa bom malo bolj razdelal zakaj je UTD smiseln že danes.

Življenski tok na Zemlji je zelo čudna reč v kateri se je izredno težko za trenutek ustavit in razmislit o tem v čem je sploh smisel, na kaj nenehno opozarjam s svojimi objavami na blogu. Z vsakim novim člankom se trudim vzdbuditi tisti trenutek, da bi bralec začutil moč v sebi, da bi začutil voljo, da bi videl možnost spremembe in se namenil uveljavit svojo pot.

Svet v katerem živimo nas nenehno sili v delo, v opravljanje službe in to se nam zdi tako organsko, da jo dojemamo samoumevno, kot da je opravljanje dela za denar naravni zakon, ampak izmislil si ga je človek. Vse preveč srečujem ljudi, ki so na svojem delovnem mestu nesrečni, ampak najbolj žalostno od vsega se mi zdi to, da se verjetno nihče ne vpraša zakaj je tako. Jaz se o tem sprašujem že celo življenje.

Zakaj delamo?

Preprosto vprašanje na katerega sem neštetokrat dobil enak odgovor, zato da zaslušim denar, ampak zakaj? Pri tem pa se že ustavi in običajno je občutek ogroženosti prevelik, zato  še v najboljšem primeru dobiš nazaj vprašanje kako pa boš drugače? Kako boš živel, nekaj moraš početi, saj nisi lenuh in kako boš plačal položnice? Skratka nizanje ničesar uporabnega in nič kar bi me zadovoljilo, zato ponujam svoj odgovor.

Sistem, ki smo si ga omislili in v katerem živimo je kruta igra v kateri moraš delat. Delat zato da lahko preživiš in to je kruta resnica, pred katero si raje zatisnemo oči, kot pa da bi ji navili ušesa. Ne glede na to ali pri delu uživaš ali ne, moraš hoditi v službo, da lahko kupiš hrano, plačaš najemnino, kredit za streho nad glavo, plačaš položnice in če dela iz kakršnegakoli razloga ne opravljaš živiš v pomankanju, takšnem ali drugačnem. V mislih imam predvsem brezposelnost, ko na trgu ni nikogar, ki bi ti ponudil delo, da bi si lahko zadovoljil osnovno človeško dostojanstvo. 

Mislim, da je to dovolj dober razlog, da začnemo razmišljati o uvedbi UTD, ampak prva skepsa do tega ni tehnična izvedba ali kakšen razlog v tej smeri, ne. Prvi odziv ko predstaviš uvedbo UTD je ta, da potem nihče več ne bo delal. S takšno izjavo se nikakor ne strinjam in bom svoje mnenje predstavil v eni prihodnjih objav, sedaj pa naj obvelja, da se potem ne bo delalo. Običajno tisti, ki trdijo, da potem nihče več ne bo delal, zase pravijo, da to niso oni, da oni bodo delali, ampak drugi ne bi.

Ali ne bi bilo boljše, da nekateri ljudje  dejansko ne bi delali nič?

Sedaj se mi hudomušno v misli prikradejo politiki in kot rad reče Jure Godler, da smo Boruta Pahorja postavili tja, kjer naredi najmanj škode, to je tudi moje izhodišče. Koliko nesmiselnih delovnih mest obstaja danes? Koliko delovnih mest onesnažuje naše okolje in je namenjeno samo temu, da nekdo dobi plačo oz. da lahko preživi? V tem okvirju je zgodba že malo drugačna. Neprimerno bolj smiselno je opustiti takšna delovna mesta in uveljaviti UTD, ki bo zagotovil osnovne življenske potrebe vsem ljudem.  


Sam vidim popoln nesmisel v opravljanju dela, zato da preživimo. Menim, da si človek zasluži, da mu je preživetje zagotovljeno, ker je naša civilizacija dovolj razvita, da to lahko zagotovi, kar  zadeva delo, pa mislim da je namenjeno našemu udejstvovanju. Iz praktičnega vidika se mi zdi, da bi se s takšnim dojemanjem izognili precej konfliktom na delovnih mestih, ker bi vodili tisti, ki so voditelji, prodajali tisti, ki so prodajalci, oblikovali oblikovalci in vsi skupaj bi se na nek način umaknili od lovljenja kompromisov med tistim kar radi počnemo in tistim kar je dobro plačano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar