sreda, 8. marec 2017

KAJ JE UTD?


Svet se vse bolj sooča s problematiko izgube delovnih mest, kar ni samo posledica kriz, ampak je to naravna evolucija razvoja človeštva. Danes smo na pragu robotizacije, ki razodeva kako na mestu je takšna izjava, saj lahko na eni strani roboti prevzamejo večino človeških opravil in nam tako olajšajo življenje, lahko pa se robotizaciji odpovemo, da obdržimo nujno potrebna delovna mesta.

Precej neumno se mi zdi, da bi se zaradi obdržanja delovnih mest odpovedali robotizaciji. Bolj smiselno je poiskati rešitev za problematiko izgube delovnih mest in pustiti da se svet razvija dalje. Ena izmed rešitev je uvedba UTD ali daljše univerzalnega temeljnega dohodka, katerega zagovornik sem tudi sam.
Univerzalni temeljni dohodek je prihodek, ki je zagotovljen vsem državljanom ne glede na starost, spol in status. Gre se za to, da vsak državljan prejme mesečni prihodek, ki mu ga izplača država ne glede na to ali je oseba zaposlena ali ne. 

Ideja sicer ni nova, ampak je še vedno precej nepoznana in kot takšna izvablja precej skepse. Večina, ki se z idejo sreča prvič se ji zdi nerealno izvedljiva. Enostavo je preveč nejasnosti, da bi lahko vsak državljan od države prejemal denar, ne glede na to ali dela ali ne, ampak vodilo UTD-ja je, da tisti, ki ne dela naj vsaj je. S tem postavlja nove smernice, če želite, še starim rekom, ampak v svetu kjer se srečujemo z vse večjo brezposelnostjo in v prihodnosti se bo ukinjanje delovnih mest samo še stopnjevalo, ker robotizacije enostavno ne bomo morali ustaviti, je takšna rešitev več kot potrebna. 

Verjamem, da sem do sedaj povzročil več zmede, kot konkretne slike medtem ko predlagam rešitev in govorim o tem kako je nujno potrebna, je pa ne predstavim konkretno, zato se dajmo osredotočit na izračune za Slovenijo, državo v kateri živim.

Z razvojem in argumentacijo UTD se ukvarjajo strokovnjaki po vsem svetu, tako tisti za kot tisti proti. Izvirna ideja UTD temelji na tem, da je Zemlja last človeške rase, zato je prioriteta, da vsak član družbe lahko preživi, ker mu pripada renta ne glede na lastništvo. Pri nas je eno vidnejših argumentacij opravila Valerija Korošec in po njenih izračunih bi UTD znašal cca. 300 EUR, torej znesek, ki bi ga prejel vsak državljan Republike Slovenije.

Sedaj ko se lažje orientiramo v številkah naj povem, da je tovrstna kalkulacija realno izvedljiva, ampak menim, da bi morali UTD osnovati drugače. Na trgu bi naj cene varirale, čeprav očitno samo v eno smer, navzgor. Kakorkoli, mislim, da bi moral biti UTD vezan na ceno preživetja, torej na kritje osnovnih življenjskih potreb v dotičnem mesecu. Včasih so cene višje in je temu primerno tudi UTD višji, drugič so cene nižje in je tudi UTD nižji. Tako omogočimo, da lahko vsak državljan preživi ne glede na cene na trgu.

Za konec naj opozorim, da pri uvedbi UTD ne govorimo o brezskrbnem ležernem življenju lenuhov, kot se običajno dobi občutek, ko govorimo o tem da bi država delila denar državljanom, ampak samo o tem, da omogočimo vsem preživetje, da si lahko priskrbi hrano in pridobi avtonomijo. Verjetno se bo kdo tudi zadovoljil z UTD, ampak verjamem, da ima večina med nami višje ambicije, zato je uvedba UTD predvsem sredstvo s katerim blažimo nestabilen trg dela in postavljamo standarde človeškim delovnim mestom. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar