sobota, 12. november 2016

KAJ JE ODLOČILO AMERIŠKE VOLITVE?



Po dveletnem maratonu in podajanju žogic sem ter tja, smo le dobili novega Ameriškega predsednika, kateri je postal Donald Trump,
Danes bom opisal nekoliko širšo sliko za tiste, ki vas zanima več in bi radi malo bolj poglobljeno in logično razlago, ki izhaja iz analitičnega razmišljanja o tem kaj je odločilo Ameriške volitve.
Najbolje je začeti na začetku in tam, kjer se tudi vse konča, kot pravijo, pri denarju. Hillary Clinton je za kampanijo zbrala 1,1 mrd., Donald Trump pa 0,7 mrd. dolarjev. Že na prvo žogo ogromna razlika v proračunu, ki pa ni odločila zmagovalca in dobesedno odslika kako denar ni vse, da sploh ni pomemben, kot tukaj, kjer ne pomeni praktično ničesar. Zmagovalec pobere vse in poraženec ničesar, ampak o tem bom zagotovo spregovoril še v prihodnosti, sedaj pa se dajmo posvetiti temi in povedat nekaj več o zmagovalni strategiji na Ameriških volitvah.
Donald Trump je v igro vstopil kot popolni »outsider«, brez možnosti uspeha, ampak se je zadeve lotil sistematično, strategija, ki zagotovo prinaša uspeh. Že v boju za nominacijo je znotraj stranke premagal šestnajst nasprotnikov, ki jih je nadigral enega po enega. Najbolj zanimivo pri tej igri je, da mu nikakor ni uspel preboj v ospredje, vsaj kar zadeva medije ne in to je eden ključnih dejavnikov, če ne najpomembnejših za zmago.
Kdo obvladuje medije, bo zmagal.
Dobro, slabo? Ni pomembno in Donald Trump je napolnil ta prostor.
Logično bi bilo, da bo Hillary imela neprimerno večji domet kot Donald in vsaj kar zadeva finančni prostor je ostala v prednosti do konca, kjer je po vseh analizah prepričljivo vodila, ampak... Ni nujno, da je finančni del tudi odločilni del in tukaj je Trump naredil neverjetni manever. Osebno se mi zdi kot misija nemogoče, ampak uspeli sta mu dve stvari.
Prvo je prepoznal in uporabil primerne sprožilce, da so mediji ugriznili vabe in začeli pisati o njem, kar pomeni, da je začel zavzemati medijski prostor in ga do konca tudi obvladoval. Ne v najboljši luči, ampak pripadal je njemu in ostala mu je samo še en fokus. Prepričati ljudi, da glasujejo za slabega fanta, kot je izpadel v medijih.
Drugič, uspel je prisiliti nasprotnico, da se ukvarja z njim. Vedno bolj so ga ljudje začeli sprejemat in znal se je postavit v vlogo enega izmed njih, znal je ustvariti vtis človeka, ki ima napake, ampak se jih trudi popravit. Tistega, ki mu spodleti, a se trudi naprej in ljudje so v njem prepoznali človeka, ki je bankrotiral, tri krat, ampak se pobral in uspel, prepoznali so tistega, ki svojo kampanijo financira sam iz lastnega žepa in tako je Hillary ostala samo še obrambna pozicija iz katere so leteli ostri napadi na nasprotnika, ampak brez večjega efekta. Tako so ljudje glasovali za slabega fanta.


Zmaga Donalda Trumpa na volitvah ni naključje in to sem jasno prikazal že ob napovedi zmagovalca tukaj. Zmaga Donalda Trumpa je posledica taktike in strategije, ki jo je vodil. Danes je predsednik ene največjih velesil na Zemlji, postal je najstarejši predsednik te države in edini brez politične preteklost. To da je danes na tem položaju pripisujem njegovemu poslovnemu funkcioniranju v svetu iz katerega je uspešno prenesel znanje in pristope na politični parket. Kaj bo prineslo njegovo vodenje ene najmočnejših držav na svetu, ne vem, ne vem niti kaj bi prineslo, če bi zmagala Hillary. Nihče ne ve in nikoli ne bo, ker nikoli ne moremo vedeti kaj bo ali bi bilo, vem pa da je te volitve odločila odličnost. Odličnost v strategiji, odličnost v taktiki in odličnost v doseganju cilja, zato je danes Donald Trump predsednik ZDA in ne Hillary Clinton. Enostavno je bil boljši v svojih namerah v tolikšni meri, da je zadevo izpeljal odlično.
Moje mnenje o zmagi na Ameriških volitvah je jasno, odločila jih je odličnost, me pa zanima ali se znamo iz tega kaj naučit? Z zmago Donalda Trumpa je Slovenija postala država iz katere prihaja Prva dama. Bomo znali to sprejeti v slogu odličnosti ali bo vse skupaj ostala preživeta priložnost v slogu slovenske nečimernosti?
Težko rečem, ampak ostajam zvest iskanju odličnosti, ker na koncu odloča odličnost, tudi Ameriške volitve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar