ponedeljek, 29. avgust 2016

DIVJI ORIENT

Lovrenc na Pohorju se v vsakoletnem avgustu znajde v dogajanju, ki ga zaznamujejo tradicionalni Jezernikovi dnevi. Letos me je v elektronskem nabiralniku pričakalo vabilo na posebno prireditev, ki je v lokalnem okolju precej eksotična. Društvo za gibanje in zdravo življenje Habibah je pripravilo plesno predstavo v orientalskem duhu in takoj sem si termin rezerviral za udeležbo na njej.
Kulturni dom Jožeta Petruna se je za nekaj časa spremenil v dogajanje na Bližnjem vzhodu, mistično dogajanje, ki ga nosijo kulture tistega območja. Oder je začela prežemati ženska energija, ki je v plesnih gibih risala in vzbujala občutke, ki jih s seboj nosi tamkajšnje okolje.

                                                                                                    več fotografij

Osrednje dogajanje je postavljeno v puščavsko okolje, predstava pa se odvija v zdravi simbiozi med plesom in igranimi vložki, ki z besedami podkrepijo doživljanje opisovanega območja. Skozi zgodbo nas popeljeta Sahara, ženska, ki je vse življenje preživela v puščavi in čeprav pozna vse njene skrivnosti, ji puščava še vedno ostaja uganka, ter »Habib«, mož, ki je življenje preživel v tujini, svojo jesen pa prišel preživet nazaj v rodno puščavo. Tako kot vse ostalo, je tudi puščava živo bitje, ki jo podnevi muči Sonce, da ji drobi kosti, ponoči pa poje, pleše in tolče po bobnih, ko deli svoj prostor z volkovi in raznimi plazilci.
Puščava je kot ženska, ki jo je od začetka težko razumeti. Z njo moraš dolgo prijateljevati, preden končno razumeš njeno skrivnost. Prijateljstvo, ki narekuje dolgo pot, tako dolgo, kot jo prehodita lika izgubljena v puščavi, preden zaključita zgodbo v mestu.
Divji Orient nas popelje skozi obilico plesnega dogajanja, ki ga kreirajo samostojne in skupinske točke z glasbenimi podlagami iz Orienta in zahoda, od retro do modernih ritmov, pa vendar ostane navihano skrivnosten, toliko, kot skrivnost, ki jo nosi v sebi.
Predstava, ki sem si jo ogledal je zanimiva in kvalitetna ob kateri sem res užival. Vedno znova me preseneča in razvname kako neverjetne stvari lahko nastanejo, če so ljudje složni in polni zagona. Brez neomejenih resursov in brez ogromnih proračunov, se lahko naredijo neverjetne stvari, tako neverjetne kot je predstava Divji Orient, ki je po mojem mnenju prevelika za oder kulturnega doma v Lovrencu na Pohorju. Le volja po ustvarjanju mora biti dovolj velika in potem človeška kreativnost ne pozna meja, pa naj bo to vodilo za prihodnost. Ustvarjanje.
S tem se moj obisk Lovrenca na Pohorju še ni končal, saj sem večer preživel na še enem dogodku, ki ga vsako leto organizirajo glasbeni navdušenci. Odprt oder z imenom MUZIKARJADA.

Ni komentarjev:

Objavite komentar