četrtek, 11. februar 2016

DENAR


Se vam dogaja, da se zdi kako se vse vrti okoli denarja? Meni se, ampak na srečo poredko. Ogromno razmišljam o denarju in njegovem pomenu, da bi odkril namen te magične valute. Magična valuta se mi ne zdi zato ker bi imel kakršnokoli čarobno moč, ampak zaradi misterioznega prostora, ki ga zaseda v družbi. Pravzaprav vsi delamo zanj in si ga na nek način želimo v izobilju, ampak kakor hitro opazimo nekoga, ki ga ima v večji količini, je ta oseba baraba in lopov. Čudna reč, ko si vsi želimo postat barabe.

Večina ljudi vidi v denarju instant rešitev za vse težave in tegobe. V obilici denarja se skriva imaginarna podoba sanjskega življenja. Ne vem kaj to je, ampak nekaj v smislu ležanja na plaži, ogromne vile in dragih avtomobilov. Izkrivljena podoba življenja, ki ne upošteva potreb zdravja, prijateljstva in ljubezni. To ne pomeni da teh vrednot ne moremo dosegat, če nam je denar na voljo v izobilju. Lahko, ampak percepcija denarja se spremeni. Ni več nedosegljiva podoba rešitve za probleme, ki jih lahko rešimo brez njega.

O tem kako denar ni rešitev življenjskih tegob nam nadzorno kaže statistika glavnih dobitkov na loteriji. Povprečni igralec v lovu na sanjske številke prihaja iz spodnjega dela premoženjske lestvice. Tako so večinski dobitniki glavnih dobitkov prav predstavniki te statusne skupine. Večina glavnih dobitkov se v relativno kratkem času vrne v svoj statusni razred k enakim problemom, kot jih je imela prej. Ali je torej vsota glavnega dobitka premajhna za sanjsko življenje? Po moje ne, pripisujemo pa ji prevelik pomen.

Sam v vsotah denarja ne iščem iluzij o brezskrbnem življenju, raje ga dojemam kot orodje. Z uporabo orodij si človek olajša delo, nikakor pa ga orodje ne naredi namesto nas. Tako kot z lopato prekopljemo gredo ali s kladivom zabijemo žebelj si tudi z denarjem olajšamo delo. Mogoče bi se sedaj obregnili ob moje besede v smislu, no vidiš, več denarja in manj dela, pa naj vas pomirim. Si predstavljate, da bi naši dedje z lopato čakali na izum bagra, da izkopljejo temelje za svojo hišo ali naše babice kako čakajo na izum pomivalnega stroja? Si predstavljate sebe kako čakate, da vam bo na voljo najsodobnejša tehnologija iz kvantne znanosti, ker je izvijač preveč primitivno orodje? Jaz si ne, če že, pa moja predstava opazuje popolnega idiota. Enako je z denarjem, poznate koliko ga imate na voljo in uporabite ga za svoj namen. Ne bodite nesmiselni, ker tudi juhe ne mešate z izvijačem.
 

S svojim denarjem skušam ravnat gospodarno, kar pri meni pomeni da s čim manj sredstvi dosežem čim višji rezultat. Včasih ga imam več, drugič nič. Trenutno si lahko privoščim, da vsa svoja sredstva namenim za stvari v katere verjamem. Verjamem da spreminjajo svet v boljši kraj za vse in upam da bom vedno sposoben ustvarit dovolj denarnih sredstev za širjenje pozitivnih idej in lepše prihodnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar